zondag 4 december 2011

Interview met Joost West!


Interview "meubel" nr.07 2011


Lezer: Joost Veldhoen, 27 jaar.
Gezin: ik ben alleenstaand."
Bedrijf en functie: "Ik ben eigenaar van Meubelwinkel Joost West in Amersfoort (www.joostwest.nl). Naast mijn fysieke winkel heb ik ook een webwinkel, onder dezelfde naam. Ik verkoop designmeubilair voor zowel volwassenen als kinderen van voornamelijk Nederlandse ontwerpers. Ook met accessoires kan ik mijn klanten uitstekend bedienen middels een goed uitgebalanceerd assortiment. In Nederland verkoop ik momenteel voornamelijk aan particulieren, maar tot mijn klanten behoren ook bedrijven uit het buitenland, waaronder winkeliers uit Rome en Antwerpen. Bovendien lever ik producten aan webwinkeliers uit Frankrijk en Duitsland. Dat zijn zaken waar ik best trots op ben. Evenals het feit dat ik samen met zes anderen dealer ben van Kubikoff. Wij verkopen een nieuwe stoelenlijn, gebasseerd op een ontwerp van Charles en Ray Eames. Door verschillende materialen te gebruiken kun je heel veel combinaties maken."
In het vak terecht gekomen via: "een aantal omwegen. Ik heb onder meer in de botenbouw en projectinrichting gewerkt. Van daaruit ben ik langzaam de richting uitgegaan waarin ik nu werkzaam ben."
Mijn bedrijf overleeft de crisis want.....: "Ik doe bijna alles zelf. Daarom kan ik de kosten goed in de hand houden. Bovendien koop ik mijn producten rechtstreeks in bij ontwerpers die op dit moment nog geen 'grote'naam hebben, maar wel een goede designwaarde aan hun ontwerp geven. Daardoor blijven de prijzen op een niveau dat past bij het budget dat de klant gemiddels wil bestedem."
Toekomstplannen: "Ik wil in de toekomst zeker groeien. Dan denk ik vooral aan mijn webwinkel, want daar is het plafond nog lang niet bereikt. Met het runnen van een webwinkel is snel handelen een vereiste en omdat ik ook een fysieke winkel draaiende hou, willen deze twee nog weleens botsen. Je zit tenslotte vast op één plek. Ik ga dan ook goed nadenken waar ik mij op ga focussen. Er is ook nog een optie om iemand aan te nemen, zodat je meer 'speelruimte' creëert om te ondernemen."
Nieuw/favoriet meubelstuk: "Mijn meest actuele aanwinst in huis is een 'zwevende' tafel die ik zelf heb gemaakt. Deze is uitgevoerd in MDF, afgewerkt met een hoogglanslak. Hier kwam mijn opleiding tot meubelmaker uitstekend van pas. Tot mijn favoriete meubelstukken reken ik de 'Revolt' van Friso Kramer, een heel mooie stoel."
Lees het liefst: "Artikelen over design in de breedste zin van het woord. Maar wat mij ook kan boeien, zijn de stukken waarin naar voren komthoe ondernemers gebruik kunnen maken van 'social media'."
Woonbeurzen: "Ik heb in binnen- en buitenland woonbeurzen bezocht, waaronder Woonbeurs Amsterdam, 100% Design Rotterdam, HTC Nieuwegein, Ik ben verder op beurzen geweest in Milaan en op Maison et Objet in Parijs."
Woonbeurs of Huisshow: "Met huisshows heb ik nog geen kennis gemaakt."
Ik neem een voorbeeld aan: "Bol.com. Wat moet je doen om zo groot te worden?"